Tetőszerkezetek tervezése


Tetőszerkezetek tervezése

 A jelenlegi jogszabályok a legtöbb esetben előírják a tetők kiviteli tervének elkészítését, ami általában az építész vagy a statikus feladata. Azonban az oktatási rendszerben a faszerkezetek nem kapnak elég hangsúlyt, így gyakran születnek hibás tervek.

 Felmerül a kérdés, hogy miért szükséges egy tetőszerkezetet kiemelten kezelni a tervezés során és a jól megszokottnál valamivel több időt eltölteni vele. A választ a felelősségteljes gondolkodás diktálja és igen egyszerű: egy gondosan és precízen megtervezett tető megtakarítást hoz. A pluszban rászánt percekkel idő és pénz nyerhető, akár napok és hetek fáradságos munkája is megspórolható a kivitelezés során, amit a később felmerülő problémák okoznának.

 A hibás tervezést több szemszögből is meg lehetne közelíteni, ám nagyrészt ezek szorosan összefüggenek egymással, így inkább komplex szemléletet igényel a következmények elemzése. A gazdasági és erkölcsi szempontok talán a legfontosabbak. Egy kellően nem átgondolt, illetve hibásan tervezett tetőszerkezet első problémáját a jelentős többletköltség fogja jelenteni. Ez állhat utólagosan beépített anyagokból, határidő eltolódásból és az ebből adódó kötbérből vagy akár újratervezési díjból. (Amit nagy valószínűséggel a tulajdonos pénztárcája is bánni fog.) Ezért talán érezhető, hogy mekkora kárt okozhat egy rossz terv. A helyszíni improvizatív módosítások szinte biztos, hogy nem működőképesek. Ez egyrészt a szakképzett munkaerő jelentős hiányából, másrészt a szakemberek leterheltségéből fakad. A kiviteli tervektől való eltérés ráadásul a felelősségvállalás kérdését is felveti. Ma már elképzelhetetlen az épületgépészet vagy a villamoshálózat tervezése szakági tervezők bevonása nélkül. A tetőszerkezetek tervezését is érdemes a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, erre specializálódott mérnökökre bízni.

 Már az előzetes tervek készítésekor érdemes a szerkezet háromdimenziós modelljét elkészíteni. A Larex-Trade Kft. SEMA tervezői programja és a szaktervező mérnök kollégák biztosítják, hogy a megfelelő méretű és minőségű anyagok, rétegrendek és csomópontok szerepeljenek majd a kiviteli terveken. Az erre alkalmas faépítészeti szoftver segítségével könnyen kinyerhető az anyagszükséglet és a tető geometriai adatai további számításokhoz. Az előzetes költségkalkulációt és az árajánlat adást is nagyban segíti és pontosítja ez a módszer. A tető kivitelezésének megkezdése előtt az elkészült fogadószerkezet pontos visszamérése után a modell a valós méretekhez igazítható. A tetőszerkezet számítógép által vezérelt automata szabászgéppel méretre előre legyártható. Az így elkészült faanyagokat a helyszínen már csak a dokumentáció alapján össze kell szerelni, amivel jelentősen csökkenthető a kivitelezési idő, az élőmunkaigény és a hulladék mennyisége is.

A jelenlegi bérszint mellett reális alternatíva az előre megmunkált szerkezetek gyártása, hiszen a munkabér költsége mellett az anyagoptimalizálásból fakadóan a faanyag 15-25 %-a is megspórolható.

 Összegzésképp elmondható, hogy a virtuális modell elkészítésével egyszerűbb lesz a tervezők és a kivitelezők munkája is. A program lehetőséget nyújt például a pontos, gyalult keresztmetszeti értékek alkalmazására, a különböző fakötések, az egyes alkatrészek, vasalatok pontos pozíciójának megadására. Ezeknek a beállításoknak köszönhetően már a tervezési fázisban felmerülő problémák is hatékonyan megoldhatók, a kivitelezés pedig zökkenőmentessé és gyorsabbá tehető.

Megjelent: Alaprajz, 2018. áprilisi szám

Megosztom Facebookon! Vissza a bejegyzésekhez

Nyitvatartás Hétfő - csütörtök: 8:00 - 15:30,
Péntek: 8:00 - 15:00,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.