Faanyagvédelem

Takács-Fekete Norbert (faanyagvédelem)
+36 70 397 1030


Faanyagvédelem

A faanyagvédelem legfontosabb feladata, hogy a faanyagnak hosszantartó, biztos védelmet adjunk a rovar- és gombafertőzésekkel szemben. A faanyagvédelem lehet megelőző- vagy megszüntető védelem. Telepünkön a megelőző védelemmel foglalkozunk, a megszüntető védelemmel kapcsolatos intézkedéseket faanyagvédelmi szakértőkre hagyjuk.

A faanyag megvédése terén első és legfontosabb teendő az egészséges faanyag kiválasztása. Ezt egészíti ki a kémiai védelem. A megelőző védelem a későbbiekben is hosszantartó védelmet biztosít, így a beépített fát nem támadhatja meg semmilyen gomba- vagy rovarfertőzés. A faanyag kezelését erősebb vagy gyengébb, de mérgező hatású, az élő rovarok és spórák elpusztítására vagy elriasztására alkalmas vegyszerrel végezzük.

A telepünkön található speciális, nagy teljesítményű áztatókádakban le tudjuk áztatni a normál vagy extra méretű és hosszúságú építő gerendákat, pallókat, deszkákat és léceket. Az áztatás előtt a faanyagokat hézagolólécre rakjuk, hogy a faanyag minden felületével érintkezzen a faanyagvédőszer. Ez biztosítja, hogy a faanyag legnagyobb mennyiségben fel tudja venni az áztató folyadékot.

9 m-es áztatókádunkban kizárólag zöld színű, 8 m-es kádunkban kizárólag színtelen Adolit BQ20 faanyagvédő szerrel kezeljük a faanyagokat. A faanyagvédőszerek színe nem befolyásolja a védőszerek hatásosságát!

Amennyiben az impregnálandó faanyagot (látszó eresz) a későbbiekben részben gyalulni és felületkezelni szükséges, abban az esetben a színtelen faanyagvédelmet ajánljuk.

A faanyagvédelem környezetvédelem: minden megvédett gerenda (amit a hosszú évek folyamán nem kell kicserélni) megmenti egy fa életét.

Faanyagvédő szerek általános leírása:

A faanyagvédőszerek fenyő és egyéb faanyagok gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző védelmére szolgáló, gyorsan fixálódó készítmények. A faanyagvédőszerek beszívódást elősegítő hatóanyagokat is tartalmazó, folyékony, vízben oldható impregnálószerek.

Védőhatás:

Csapadéktól védett, intenzív gombatámadástól mentes helyen történő felhasználás esetén a védőhatás legalább húsz évig hatásos. A kültéri szerkezeteket úgy kell kialakítani, hogy a csapadék le tudjon folyni a szerkezetről és földdel ne érintkezzen. Festés, lakkozás a kezelés után nem szükséges, de célszerűen megválasztott felületkezelő anyag (oldószermentes) a tartósságot növeli.

Jellemző tulajdonságok:

  • Halmazállapot: folyadék
  • Szín: 2555 zöld / színtelen
  • Szag: enyhe, jellegzetes
  • Kezelt faanyag színe: kékes-zöld / enyhén sárga
  • Tűzállóság: a kezelt faanyag nem éri el a „nehezen éghető” kategóriát, de a tűzzel szembeni viselkedése a kezeletlen fáénál kedvezőbb
  • Eng. szám: Z-58.1-1663

Áztatókádak:

  • zöld faanyagvédőszer, max. 9 m hosszúságú anyag
  • színtelen faanyagvédőszer, max. 8 m hosszúságú anyag
  • mindkét kádban Adolit BQ20 szert alkalmazunk!

FIGYELMEZTETÉS AZ IMPREGNÁLT FAANYAG FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN!

Az Adolit BQ20 nem égéskésleltető! Az általunk forgalmazott égéskésleltető szerekről ITT tájékozódhat!

Kezelés utáni tárolás:

A kezelés után legalább egy napig jól szellőzően, csapadéktól védett helyen kell tárolni a kezelt faanyagot, amíg a védőszer a fában nehezen oldható vegyületté alakul (fixálódik), illetve a szerves hatóanyagok a rostokhoz kötődnek, melyet a csapadékvíz már nem vagy nehezen tud oldani. A fixálódási folyamat rendkívül gyors, a száradás után 3-6 órával a hatóanyag 90%-a fixálódik. Célszerű a faanyagokat kezelés előtt készre munkálni. A kezelt faanyag csiszolása, gyalulása kerülendő, mert a hulladék is hatóanyagot tartalmaz, melynek szakszerű elkülönítéséről és megsemmisítéséről gondoskodni kell.

Faanyagvédőszerrel kezelt faanyagokkal kapcsolatos tévhit, hogy a kipárolgó gőzök károsak az élő szervezetkre. Ezt két nagyon egyszerű tény cáfolja:

1.) Az egyik, hogy a védőszer kémiailag kötődik a fa rostjaihoz, ezért fixálódás után nincs kipárolgás, vagy nagyon csekély mértékben.

2.) A második fontos tudnivaló, hogy fafödém vagy tetőtér kialakításánál a belső oldali párazárás nem faanyagvédelmi kérdés, hanem páratechnikai. Ez megakadályozza a párazáró fólia belső oldalán bármilyen kívülről érkező nedvesség, pára vagy kipárolgás bejutását a lakótérbe.


Takács-Fekete Norbert

Takács-Fekete Norbert építő faanyagok csoportvezető

gerendák, pallók, deszkák, lécek;
faanyagvédelem

Nyitvatartás Hétfő - péntek: 8:00 - 15:30,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.