Steico hőszigetelés

Védekezés a klímaváltozás ellen

Steico természetes hőszigeteléssel

 Nem múlik el úgy hét, hogy valamely egyetem neves professzora vagy egy gazdasági elemző ne kongatná meg a vészharangot, felhívva a figyelmet a klímaváltozásra. Nem kell a jövőt kutatnunk ahhoz, hogy saját bőrünkön érezzük a szélsőséges időjárás okozta problémákat.

 Forró, száraz nyarak, csapadékban szegény, enyhe telek, vagy éppen pár napos extrém hideg hóviharokkal tarkítva. Bár sokféle javaslat, ötlet született már a folyamatok megállítására vagy visszafordítására, ezek eredménye csak több generáció múlva lesz érzékelhető. A kutatások kimutatták, hogy a globális felmelegedéshez jelentős mértékben hozzájárulnak a háztartások, ami idővel csak fokozódik, hiszen egyre többen építenek be légkondicionáló berendezést otthonaikba vagy fűtenek „korszerű”, ám fosszilis energiahordozóval működő gázkazánnal. A kormányok próbálnak egyre szigorúbb energetikai előírásokat alkalmazni, amit már csak a falazatra elhelyezett vastag hőszigetelésekkel lehet teljesíteni. Az egyik legolcsóbb és kézenfekvő megoldás a polisztirol hőszigetelések beépítése, de ezek súlyos károkat tudnak okozni az épületszerkezetben párazáró tulajdonságuk miatt és nem nyújtanak megoldást a nyári túlmelegedés ellen sem. Előállításukhoz pedig mérhetetlen mennyiségű szintetikus anyagot kell felhasználni. A klímaváltozás hatásainak leküzdésében segítséget nyújtanak a Steico természetes szigetelőanyagai.

 Kiváló hőszigetelő értéküknek köszönhetően jelentősen csökken az épületek energiaigénye a fűtési szezonban (Steico Flex lágy farost szigetelés: λ=0,036 W/(m*K)).

 A nyári felmelegedés ellen véd a farost nagy fajhője (C=2100 J/(kg*K)), ami az építőanyagok közül az egyik legmagasabb, valamint a magas testsűrűség (Steico Flex esetén 50 kg/m3). Ez az üveggyapothoz képest dupla sűrűséget és két és félszeres fajhőt jelent. Ezzel a farostszigetelés hőtehetetlenségi ellenállása ötször jobb, mint az üveggyapoté. Vagyis a nyári meleg lassabban jut át a szerkezeten és a szerkezet belső oldalán a hőmérsékletingadozás jelentősen csökken. A hőmérsékleti „csúcs” késleltetve jelentkezik, amikorra a szerkezet külső oldala már lehűlt, ezzel is csökkentve a belső tér hőterhelését.

 A faanyagok feldolgozása a többi építőanyaghoz képest jóval kevesebb energiát igényel. A fa több szén-dioxidot épít szöveteibe élete során, mint amennyi a faanyagok feldolgozása során a légkörbe jut, így a faalapú építőanyagok negatív CO2-egyenlege hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez.

 A Steico szigetelési rendszer minden épületszerkezetre – legyen szó új építésről vagy felújításról – biztosít alternatív megoldást a szintetikus anyagok kiváltására (kivéve vízzel tartósan érintkező felületeken). Jó páraáteresztő képességének köszönhetően engedi a szerkezetet kiszellőzni, javítja a komfortérzetet, egészségre és környezetre ártalmatlan, csak természetes farostot tartalmaz.

 A helyes rétegrendek kialakításhoz és a megfelelő típusú szigetelések alkalmazásához a Larex-Trade Kft. gyári szakképesítéssel rendelkező mérnökkollégái nyújtanak segítséget.

Megjelent: Alaprajz, 2019. áprilisi szám

Megosztom Facebookon! Vissza a bejegyzésekhez

Nyitvatartás Hétfő - csütörtök: 8:00 - 15:30,
Péntek: 8:00 - 15:00,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.