CLT: a fenntartható építés jövője

CLT: a fenntartható építés jövője


A CLT (Cross-Laminated Timber) az építőiparban egyre népszerűbbé válik, mint környezetbarát és hatékony alternatíva a hagyományos építőanyagokkal szemben. Egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a technológiával középületek, iskolák, irodaházak vagy éppen lakóépületek építésekor.

Hogyan készül a CLT?

A CLT vagy magyarul réteg-ragasztott fapanel egy minimum három rétegből ragasztott építőipari alapanyag, mely leggyakrabban lucfenyőből készül. A szilárdsági osztályozást követően a szárított lamellákat hossztoldják, majd ezekből egymásra merőleges irányban ragasztva készítik el a táblát. A ragasztási technológiának és a szárításnak köszönhetően az anyag zsugorodása és dagadása minimálisra csökkenthető.

Előnyök

Tulajdonságaiból fakadóan könnyű építőanyagról beszélhetünk, jó hő- és hangszigetelési értékekkel rendelkezik. Gyors építkezést tesz lehetővé, az előregyártásnak köszönhetően műhely körülmények között megmunkálható. Ezt követően a helyszínen a kamionról egyenesen helyre daruzva pár nap alatt szerkezetkész ház építhető. A panelekből karcsúbb falszerkezetek hozhatók létre más falazóanyagokkal összehasonlítva: ugyanakkora beépített bruttó alapterületnél nagyobb lakótér alakítható ki. A CLT technológiával készülő házak földrengésállóak, jól méretezhetőek tűzállóságra is. Az építkezés közben a helyszíni hulladék minimális. 
Kivételes és egyedülálló tulajdonságai a CLT-t a modern építészet egyik kiemelkedő építőanyagává teszik.

Környezetvédelem, fenntarthatóság

Nem csak a világban, hanem az építészetben is elindult egy szemléletváltás, mely alapján a fenntarthatóság és a környezetvédelem kiemelten fontos szempont. A fapanelek alapanyaga fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A fa megújuló alapanyag, fontos megemlíteni a széndioxid megkötést is.

Építési példák

  • Wien HoHo, Ausztria: A Wien HoHo épülete Ausztriában található és a világ legmagasabb fa épületei közé tartozik. A 24 emeletes iroda- és üzleti komplexum 2019-ben készült el. A CLT-t itt többnyire az épület vasbeton magja körül alkalmazták.
  • Treet, Norvégia: A Treet épülete Norvégiában található és a világ legmagasabb fa lakóháza. 14 emeletes, és a tervezésnél főként CLT-t használtak. Az épület a fenntarthatóság és a környezetbarát építészet jegyében készült el.
  • Forté Living, Ausztrália: A Forté Living egy többemeletes lakókomplexum Melbourne-ben, Ausztráliában. Az épület CLT-t használ a fal- és födémszerkezetekben, ezzel is hozzájárulva a gyors építési időhöz és a könnyű súlyhoz.
  • Brock Commons Tallwood House, Kanada: A Brock Commons Tallwood House a Brit Columbiai Egyetem kampuszán található és érdekessége, hogy Észak-Amerika legmagasabb CLT-szerkezetű épülete. A 18 emeletes épületet gyorsan és fenntartható módon építették meg.
  • Oregon Conservation Center, Egyesült Államok: Az Oregon Conservation Center az Egyesült Államokban, Portlandben található és az épület nagy részét CLT-ből készítették. Az épület kiváló példa arra, hogyan lehet a CLT-t alkalmazni irodaházak és oktatási intézmények felújításához és átalakításához.

Képek forrása: naturallywood.com, leverarchitecture.com, zueblin-timber.com, emmacross.com.au

Összegzés

Mint látható, a világban egyre jobban elterjed és egyre szélesebb körben használják ezt a technológiát. Aki szem előtt tartja a fenntartható építkezést, annak mind építtetőként, mind kivitelezőként érdemes megismerkednie a CLT-vel.

Megosztom Facebookon! Vissza a bejegyzésekhez

Nyitvatartás Hétfő - csütörtök: 8:00 - 15:30,
Péntek: 8:00 - 15:00,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.