Szerkezeti faanyagok minősítése

Szerkezeti faanyagok minősítése

 A fa természetes és megújuló építőanyag, vegyszerektől és fosszilis adalékoktól mentes. Így nem csak környezetbarát, de az egészségre is ártalmatlan. Járulékos pozitívum, hogy már önmagában is esztétikus szerkezet alakítható ki belőle. Önsúlyához viszonyítva nagy a teherbírása, feldolgozása kevés energiát igényel, ezért előszeretettel alkalmazzák még ma is a szerkezetépítésben.

 A faanyag magában hordozza a természet sokszínűségét, így az egy termőhelyről származó azonos fafajú választék mechanikai jellemzőiben is jelentős szórás tapasztalható. A feldolgozás során a faanyag alapvető tulajdonságai jelentősen már nem befolyásolhatóak, ezért csak válogatással (darabonkénti minősítéssel) lehet a tervekben előírt minőségű faanyagot biztosítani.

 A minősítésnek több módja is van. Nyugat-Európában a nagy kapacitású fűrészüzemekben gépi osztályozó berendezésekkel vizsgálnak át minden szálat és emberi beavatkozás nélkül osztályozzák, illetve jelölik a termékeket. Másik módszer a vizuális osztályozás, amikor a szabványban előírt anatómiai tulajdonságokat vizsgálva, mint szálsűrűség, göcsösség, repedéstágasság, stb. lehet eldönteni, hogy az adott darab megfelel-e az előírásoknak.

 A Magyarországon felhasznált fenyő fűrészáru jelentős része Szlovákiából, Ukrajnából vagy Romániából származik. Ezeket a faanyagokat a fűrészüzemek nem minősítik, normál fűrészáruként értékesítik. A magyarországi forgalmazónak azonban a 275/2013. (VII. 16.) kormányrendelet („az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól”) alapján el kell végeznie a gyár helyett a minősítést, ha szerkezeti faanyagként értékesíti tovább az árut.

 Jelenleg az országban mintegy 400 fakereskedés működik, amelyek közül mindössze 4 rendelkezik jogosultsággal a szerkezeti faanyagok minősítésére. A gyakran előírt C24 szilárdsági osztály tehát számtalan esetben nincs igazolva, vagyis a Magyarországon megépülő faszerkezetek nagyjából 90%-a szabálytalan. Sokszor az extrém időjárási körülményeket, mint a nagy havat vagy viharos erejű szelet okoljuk a háztetők tönkremeneteléért, de senki nem vizsgálta még, hogy a beépített faanyag teljesítette-e az előírt paramétereket.

 Más építőanyagoknál, mint a tégla, szaniteráru vagy festék, a gyártók (forgalmazók) megfelelő teljesítménynyilatkozatot állítanak ki. A faanyagnál ez legtöbbször  jogosulatlanul vagy nem kerül kiállításra. Könnyen ellenőrizhető a hitelesség, mert a kötelezően feltüntetett azonosítószám alapján az internetes böngészőkben visszakereshető a cég jogosultsága a minősítés elvégzésére. Ez a szám azonban vagy hiányzik a dokumentumról vagy nem valós.

 A nem megfelelően tanúsított építőanyag alkalmazása a kivitelezőt nem mentesíti a felelősség alól, hiába nincsen megfelelő jogosultsága, tudása és eszköze a minősítés pótlásához.

 A Larex-Trade Kft. az ÉMI által akkreditált, saját gyártásközi ellenőrzési rendszerrel végzi a faanyagok minősítését és tanúsítását, ezzel garantált a nálunk vásárolt faanyag előírt szilárdsági kategóriája.

Megjelent: Alaprajz, 2018. szeptemberi szám

Megosztom Facebookon! Vissza a bejegyzésekhez

Nyitvatartás Hétfő - csütörtök: 8:00 - 15:30,
Péntek: 8:00 - 15:00,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.