TUDÁSTÁR

NYITVATARTÁS
 Hétfő – péntek: 8:00 – 15:30
Szombat: 8:00 – 12:00
H-1108 Budapest, Maglódi út 123.

STEICO
HŐSZIGETELÉS

Védekezés a klímaváltozás ellen Steico természetes hőszigeteléssel

Nem múlik el úgy hét, hogy valamely egyetem neves professzora vagy egy gazdasági elemző ne kongatná meg a vészharangot, felhívva a figyelmet a klímaváltozásra. Nem kell a jövőt kutatnunk ahhoz, hogy saját bőrünkön érezzük a szélsőséges időjárás okozta problémákat.

Forró, száraz nyarak, csapadékban szegény, enyhe telek, vagy éppen pár napos extrém hideg hóviharokkal tarkítva. Bár sokféle javaslat, ötlet született már a folyamatok megállítására vagy visszafordítására, ezek eredménye csak több generáció múlva lesz érzékelhető. A kutatások kimutatták, hogy a globális felmelegedéshez jelentős mértékben hozzájárulnak a háztartások, ami idővel csak fokozódik, hiszen egyre többen építenek be légkondicionáló berendezést otthonaikba vagy fűtenek „korszerű”, ám fosszilis energiahordozóval működő gázkazánnal. A kormányok próbálnak egyre szigorúbb energetikai előírásokat alkalmazni, amit már csak a falazatra elhelyezett vastag hőszigetelésekkel lehet teljesíteni. Az egyik legolcsóbb és kézenfekvő megoldás a polisztirol hőszigetelések beépítése, de ezek súlyos károkat tudnak okozni az épületszerkezetben párazáró tulajdonságuk miatt és nem nyújtanak megoldást a nyári túlmelegedés ellen sem. Előállításukhoz pedig mérhetetlen mennyiségű szintetikus anyagot kell felhasználni. A klímaváltozás hatásainak leküzdésében segítséget nyújtanak a Steico természetes szigetelőanyagai.

 Kiváló hőszigetelő értéküknek köszönhetően jelentősen csökken az épületek energiaigénye a fűtési szezonban (Steico Flex lágy farost szigetelés: λ=0,036 W/(m*K)).

A nyári felmelegedés ellen véd a farost nagy fajhője (C=2100 J/(kg*K)), ami az építőanyagok közül az egyik legmagasabb, valamint a magas testsűrűség (Steico Flex esetén 50 kg/m3). Ez az üveggyapothoz képest dupla sűrűséget és két és félszeres fajhőt jelent. Ezzel a farostszigetelés hőtehetetlenségi ellenállása ötször jobb, mint az üveggyapoté. Vagyis a nyári meleg lassabban jut át a szerkezeten és a szerkezet belső oldalán a hőmérsékletingadozás jelentősen csökken. A hőmérsékleti „csúcs” késleltetve jelentkezik, amikorra a szerkezet külső oldala már lehűlt, ezzel is csökkentve a belső tér hőterhelését.

A faanyagok feldolgozása a többi építőanyaghoz képest jóval kevesebb energiát igényel. A fa több szén-dioxidot épít szöveteibe élete során, mint amennyi a faanyagok feldolgozása során a légkörbe jut, így a faalapú építőanyagok negatív CO2-egyenlege hozzájárul az üvegházhatás csökkentéséhez.

A Steico szigetelési rendszer minden épületszerkezetre – legyen szó új építésről vagy felújításról – biztosít alternatív megoldást a szintetikus anyagok kiváltására (kivéve vízzel tartósan érintkező felületeken). Jó páraáteresztő képességének köszönhetően engedi a szerkezetet kiszellőzni, javítja a komfortérzetet, egészségre és környezetre ártalmatlan, csak természetes farostot tartalmaz.

A helyes rétegrendek kialakításhoz és a megfelelő típusú szigetelések alkalmazásához a Larex-Trade Kft. gyári szakképesítéssel rendelkező mérnökkollégái nyújtanak segítséget.

Megjelent: Alaprajz, 2019. áprilisi szám

TetőszerkezetEK
tervezésE

Tetőszerkezetek tervezése

A jelenlegi jogszabályok a legtöbb esetben előírják a tetők kiviteli tervének elkészítését, ami általában az építész vagy a statikus feladata. Azonban az oktatási rendszerben a faszerkezetek nem kapnak elég hangsúlyt, így gyakran születnek hibás tervek.

Felmerül a kérdés, hogy miért szükséges egy tetőszerkezetet kiemelten kezelni a tervezés során és a jól megszokottnál valamivel több időt eltölteni vele. A választ a felelősségteljes gondolkodás diktálja és igen egyszerű: egy gondosan és precízen megtervezett tető megtakarítást hoz. A pluszban rászánt percekkel idő és pénz nyerhető, akár napok és hetek fáradságos munkája is megspórolható a kivitelezés során, amit a később felmerülő problémák okoznának.

A hibás tervezést több szemszögből is meg lehetne közelíteni, ám nagyrészt ezek szorosan összefüggenek egymással, így inkább komplex szemléletet igényel a következmények elemzése. A gazdasági és erkölcsi szempontok talán a legfontosabbak. Egy kellően nem átgondolt, illetve hibásan tervezett tetőszerkezet első problémáját a jelentős többletköltség fogja jelenteni. Ez állhat utólagosan beépített anyagokból, határidő eltolódásból és az ebből adódó kötbérből vagy akár újratervezési díjból. (Amit nagy valószínűséggel a tulajdonos pénztárcája is bánni fog.) Ezért talán érezhető, hogy mekkora kárt okozhat egy rossz terv. A helyszíni improvizatív módosítások szinte biztos, hogy nem működőképesek. Ez egyrészt a szakképzett munkaerő jelentős hiányából, másrészt a szakemberek leterheltségéből fakad. A kiviteli tervektől való eltérés ráadásul a felelősségvállalás kérdését is felveti. Ma már elképzelhetetlen az épületgépészet vagy a villamoshálózat tervezése szakági tervezők bevonása nélkül. A tetőszerkezetek tervezését is érdemes a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, erre specializálódott mérnökökre bízni.

Már az előzetes tervek készítésekor érdemes a szerkezet háromdimenziós modelljét elkészíteni. A Larex-Trade Kft. SEMA tervezői programja és a szaktervező mérnök kollégák biztosítják, hogy a megfelelő méretű és minőségű anyagok, rétegrendek és csomópontok szerepeljenek majd a kiviteli terveken. Az erre alkalmas faépítészeti szoftver segítségével könnyen kinyerhető az anyagszükséglet és a tető geometriai adatai további számításokhoz. Az előzetes költségkalkulációt és az árajánlat adást is nagyban segíti és pontosítja ez a módszer. A tető kivitelezésének megkezdése előtt az elkészült fogadószerkezet pontos visszamérése után a modell a valós méretekhez igazítható. A tetőszerkezet számítógép által vezérelt automata szabászgéppel méretre előre legyártható. Az így elkészült faanyagokat a helyszínen már csak a dokumentáció alapján össze kell szerelni, amivel jelentősen csökkenthető a kivitelezési idő, az élőmunkaigény és a hulladék mennyisége is. A jelenlegi bérszint mellett reális alternatíva az előre megmunkált szerkezetek gyártása, hiszen a munkabér költsége mellett az anyagoptimalizálásból fakadóan a faanyag 15-25 %-a is megspórolható.

Összegzésképp elmondható, hogy a virtuális modell elkészítésével egyszerűbb lesz a tervezők és a kivitelezők munkája is. A program lehetőséget nyújt például a pontos, gyalult keresztmetszeti értékek alkalmazására, a különböző fakötések, az egyes alkatrészek, vasalatok pontos pozíciójának megadására. Ezeknek a beállításoknak köszönhetően már a tervezési fázisban felmerülő problémák is hatékonyan megoldhatók, a kivitelezés pedig zökkenőmentessé és gyorsabbá tehető.

Megjelent: Alaprajz, 2018. áprilisi szám

SZERKEZETI FAANYAGOK
MINŐSÍTÉSE

Szerkezeti faanyagok minősítése

A fa természetes és megújuló építőanyag, vegyszerektől és fosszilis adalékoktól mentes. Így nem csak környezetbarát, de az egészségre is ártalmatlan. Járulékos pozitívum, hogy már önmagában is esztétikus szerkezet alakítható ki belőle. Önsúlyához viszonyítva nagy a teherbírása, feldolgozása kevés energiát igényel, ezért előszeretettel alkalmazzák még ma is a szerkezetépítésben.

A faanyag magában hordozza a természet sokszínűségét, így az egy termőhelyről származó azonos fafajú választék mechanikai jellemzőiben is jelentős szórás tapasztalható. A feldolgozás során a faanyag alapvető tulajdonságai jelentősen már nem befolyásolhatóak, ezért csak válogatással (darabonkénti minősítéssel) lehet a tervekben előírt minőségű faanyagot biztosítani.

A minősítésnek több módja is van. Nyugat-Európában a nagy kapacitású fűrészüzemekben gépi osztályozó berendezésekkel vizsgálnak át minden szálat és emberi beavatkozás nélkül osztályozzák, illetve jelölik a termékeket. Másik módszer a vizuális osztályozás, amikor a szabványban előírt anatómiai tulajdonságokat vizsgálva, mint szálsűrűség, göcsösség, repedéstágasság, stb. lehet eldönteni, hogy az adott darab megfelel-e az előírásoknak.

A Magyarországon felhasznált fenyő fűrészáru jelentős része Szlovákiából, Ukrajnából vagy Romániából származik. Ezeket a faanyagokat a fűrészüzemek nem minősítik, normál fűrészáruként értékesítik. A magyarországi forgalmazónak azonban a 275/2013. (VII. 16.) kormányrendelet („az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól”) alapján el kell végeznie a gyár helyett a minősítést, ha szerkezeti faanyagként értékesíti tovább az árut.

Jelenleg az országban mintegy 400 fakereskedés működik, amelyek közül mindössze 4 rendelkezik jogosultsággal a szerkezeti faanyagok minősítésére. A gyakran előírt C24 szilárdsági osztály tehát számtalan esetben nincs igazolva, vagyis a Magyarországon megépülő faszerkezetek nagyjából 90%-a szabálytalan. Sokszor az extrém időjárási körülményeket, mint a nagy havat vagy viharos erejű szelet okoljuk a háztetők tönkremeneteléért, de senki nem vizsgálta még, hogy a beépített faanyag teljesítette-e az előírt paramétereket.

Más építőanyagoknál, mint a tégla, szaniteráru vagy festék, a gyártók (forgalmazók) megfelelő teljesítménynyilatkozatot állítanak ki. A faanyagnál ez legtöbbször  jogosulatlanul vagy nem kerül kiállításra. Könnyen ellenőrizhető a hitelesség, mert a kötelezően feltüntetett azonosítószám alapján az internetes böngészőkben visszakereshető a cég jogosultsága a minősítés elvégzésére. Ez a szám azonban vagy hiányzik a dokumentumról vagy nem valós.

A nem megfelelően tanúsított építőanyag alkalmazása a kivitelezőt nem mentesíti a felelősség alól, hiába nincsen megfelelő jogosultsága, tudása és eszköze a minősítés pótlásához.

A Larex-Trade Kft. az ÉMI által akkreditált, saját gyártásközi ellenőrzési rendszerrel végzi a faanyagok minősítését és tanúsítását, ezzel garantált a nálunk vásárolt faanyag előírt szilárdsági kategóriája.

Megjelent: Alaprajz, 2018. szeptemberi szám

Elérhetőségek

NYITVATARTÁS
/ Hétfő – péntek:  8:00 – 15:30 / Szombat:  8:00 – 12:00 /

H-1108 Budapest,

Maglódi út 123.

MUNKATÁRSAINK

telefonszámai

YouTube csatorna

Larex Fatelep

Facebook

Larex Fatelep

Instagram

Larex Fatelep

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunk hétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.

Add meg itt a címsor szövegét