fbpx

A fa hőkezelésével való tartóssá tételét már elődeink is felfedezték és alkalmazták. A faanyagok végét először elszenesítették, majd ezután földbe ásták. Ezzel az egyszerű eljárással a földel érintkező faanyag élettartamát a többszörösére növelték és megóvták a rovar és gomba fertőzésektől.

Ezt az egyszerű népi felismerést továbbgondolva fejlesztette ki a Finn Fatermék Gyártó iparág és a Finn Állami Kutató Intézet azt a különleges eljárást, amivel olyan adottságokkal rendelkező hőkezelt faanyagot ThermoWood-ot kaptak, ami jelentősen különbözik a normál faanyagok időjárással szembeni tulajdonságaitól.

Tulajdonságok:
A fa színe sötétebb, kávébarna színű lesz. Kevésbé vetemedik, javul a hőszigetelő képessége és ami az egyik legfontosabb, ellenáll a farontó gombák és rovarokkal szemben. Így jóval időtállóbb anyagot kapunk, mint a hagyományos fenyőanyag. Ezek az adottságok terasz és homlokzati burkolatoknál rendkívül lényeges tulajdonságok!

Tartósság:
A ThermoWood tartósságát, a hőkezelés folyamán minimálisra csökkentett hemicellulózok (arabinóz, galaktóz, xilóz, mannóz) nagyságrendje, így a gombák és baktériumok táplálékának elvesztése okozza.

Ellenálló képesség:

A ThermoWood jól ellenáll a legtöbb gombafajnak és rovar kártevőnek, így olyan tartósságot biztosít, amely szakszerű beépítés során megfelel akár a 30 éves élettartamhoz szükséges követelménynek. A fentiekben leírtakat az angliai Építmény Kutató Intézet vizsgálatai is alátámasztják, ami azért is figyelemre méltó, mert köztudott a szigetország nagyobb páratartalmú időjárása.

A ThermoWood előnyei:

  • időjárásálló
  • megmunkáláshoz hagyományos faipari szerszámok szükségesek
  • a fajsúlya kedvezőbb az erdei fenyőnél
  • hővezetési tényezője igen kedvező (0,099 W/m*K)
  • környezetbarát gyártás során a hőkezeléshez bioenergiát használnak, (vegyi kezelés a ThermoWood-ot nem éri)
  • nedvességtartalma alacsony
  • a normál fenyőkhöz képest igen csekély a repedési és vetemedési hajlama

Amire figyelni kell:
A ThermoWood gyártási eljárása során bekövetkező sejtfal átalakulás miatt a csavar állósága és terhelhetősége csökken, kb. a normál erdei fenyőhöz képest 20%-kal kisebb.

Felületkezelés:

A ThermoWoodból készült termékek felületkezelés nélkül is hosszú élettartamúak, ennek ellenére az UV sugárzás a faanyag elszürküléséhez vezet. Az oxidációból adódó szürkülést a ThermoWood hazájában, a Skandináv országokban nem tekintik negatív tulajdonságnak. Az épületek homlokzatát tervezéskor a szürke árnyalatú faanyag színéhez igazítják és a fával kapcsolatos egyik legnagyobb fenntartást a folyamatos festést elkerülik!

Felület kezelés esetén:

A faanyag szürkülésének lassítása érdekében átlátszó pigmentált olajok alkalmazása szükséges, így a faanyag megőrzi a természetes megjelenését.
A felületkezelő anyagok első rétegét beépítés előtt a további réteget a beépítés után javasolt felhordani.

A faanyagnak a kezeléskor tisztának és száraznak kell lennie!

Elérhetőségek

NYITVATARTÁS
/ Hétfő – péntek:  7:30 – 15:30 / Szombat:  8:00 – 12:00 /

H-1108 Budapest,

Maglódi út 123.

MUNKATÁRSAINK

telefonszámai

YouTube csatorna

Larex Fatelep

Facebook

Larex Fatelep

Instagram

Larex Fatelep

Add meg itt a címsor szövegét