Otthonteremtési támogatás

Tetőcsere 50%-os állami támogatással

 A magyar lakásállomány több mint 75%-a 1990 előtt épült, az akkori kor technikai színvonalának megfelelően. Jelentős részükön azóta sem végeztek komolyabb felújítást, így mai szemmel már korszerűtlenek, energiapazarlóak vagy erősen lepusztultak.

 Felújításuk csak jelentős munkával és nagy anyagi ráfordítással oldható meg, de a teljes csere szükségessége is felmerülhet. Ezen anyagilag megterhelő feladathoz nyújt segítséget, a november végén kiadott, 518/2020. (XI.25.) számú kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny 259. számában olvasható. A támogatásra a legalább egy gyermeket nevelő családok jogosultak, saját tulajdonú otthonuk felújításához.

 A legalább 50%-os önerő mellet nyújtott maximum 3 000 000 Ft-os otthonfelújítási támogatás elköltésénél mindenképpen érdemes alaposan mérlegelni, hogy a jelen pillanatban mi a legfontosabb teendő ingatlanuk esetében.

 Lehet, hogy először inkább a kisebb javítási munkákra gondolnának, mint például burkolás, festés, padlófelújítás, de ezek nem sokat érnek, ha közben a tető lassan a fejükre szakad. Érdemes a végleges döntés előtt tüzetesen megvizsgálni az épület főbb egységeit (eresz, födém, tetőfedés) és a felfedezett hibákról (elszíneződés, korhadás, látványos lehajlások, repedések, stb.) akár szakértő véleményét is kikérni.

 Tapasztalataink alapján a 70-es, 80-as években készült tetők jelentős része beázik, kisebb javítással már nem hozható helyre. Az időszakra jellemző építőanyaghiány miatt eleve gyenge minőségű, kis keresztmetszetű gerendákból készültek a tetőszerkezetek. A hiányos konstrukcióból adódóan, az idő előrehaladtával a gerendák gomba- és rovarkárosítása is bekövetkezhetett. Azok a tetőszerkezetek, amelyeket eredetileg palával fedtek, nem bírják el a manapság divatos agyag- és betoncserepek súlyát, megerősítésük szükséges. Sokszor egy tetőfelújítás során, csak a bontáskor derül fény arra, hogy a kis javításnak indult munka teljes tetőcserét fog jelenteni, mert már nem menthető a szerkezet.

 A beépített tetőterek esetén akár súlyosabb is lehet a helyzet, mint a szabad padlástereknél. A rosszul kialakított rétegrendek és nem megfelelő anyaghasználat miatt jellemző a beázás, penészedés, amit a tulajdonosok nem is vesznek sokszor észre. A vékony és rosszul elhelyezett hőszigetelés miatt jellemző a nyári túlmelegedés, amit klíma beszerelésével próbálnak kompenzálni, ami a rezsiköltségekben is megmutatkozik. A kezdetleges fóliák sokszor elporladtak már a cserép alatt. A szigetelés összeesett, hiányos átnedvesedett.

 Az emberek nem szívesen fognak bele egy tetőfelújításba, mert egy ilyen volumenű munka a rejtett buktatókkal teljesen kimerítheti a családi kasszát. Egy lakott ház esetén további problémát jelent, hogy amíg elkészül az új tető, a ház hetekig védtelen marad az időjárással szemben és egy hirtelen jött nyári záporban átázhat a födém is, ezzel gyarapítva a javítás munkák sorát.

 A Larex-Trade Kft. ezen esetleges hibák elkerüléséhez nyújt megoldást az Önök számára. Szolgáltatásainak köszönhetően jelentősen rövidíthető a kivitelezési idő, az új tetőszerkezet hosszútávon megbízható lesz és a rétegrendeket is a korszerű követelményeknek megfelelően tervezzük be.

 Ha előzetes állapotfelmérés alapján a teljes tetőcsere mellett döntenek, érdemes már a felújítás megkezdése előtt felvenni velünk a kapcsolatot. Szolgáltatásaink keretében vállaljuk a meglévő tetőszerkezet pontos felmérését még a munkák megkezdése előtt.

 A felmérés alapján elkészítjük az új tető pontos háromdimenziós modelljét, megfelelő keresztmetszetű gerendákból a szükséges szerkezeti megerősítésekkel, hogy az új szabványoknak és korszerű tetőfedő anyagoknak is megfeleljen. Amennyiben a tetőteret szeretnék beépíteni, úgy a megfelelő szigetelés lehetőségére is adunk javaslatot.

 Korszerű CNC technológiával legyártjuk a teljes szerkezetet, cél szoftverünkkel pedig elkészítjük az összeszereléshez szükséges rajzokat. A faanyagokat rovar- és gombakárosítókkal szemben kezeljük és kiszállítjuk a kivitelezés helyére.

 A fenti előkészítés eredménye, hogy a régi tető lebontása és a fogadószerkezet kialakítása után azonnal összeszerelhető a tetőszerkezet, ami mindössze 1-2 nap helyszíni munkát igényel. A ház nem lesz napokon keresztül védtelen. A lakókat és környéken élőket nem zavarja heteken át a kivitelezéssel járó zaj és por.

 Járulékos előnye a számítógépes tervezésnek, hogy az anyagfelhasználás optimálisabb, sokkal kevesebb hulladékkal jár, mint kézi megmunkálás esetén, ezzel is jelentős költséget spórolva meg a megrendelőnek. A felhasznált anyag mennyisége a tető bonyolultságától függően akár 15%-kal is kevesebb lehet.

 A tervezés által megoldott látható és rejtett hibáktól mentes, CNC-vel legyártott szerkezettel a kivitelezőknek is kevesebb munkája lesz. Az amúgy is szakemberhiánnyal küszködő ácsiparnak nagy segítséget nyújthat ez a szolgáltatás, hiszen ezzel a módszerrel a kivitelezők nagyobb kapacitásra tesznek szert, aminek következményeként a megrendelők is előbb jutnak az új tetőszerkezetükhöz.

 Ha valaki szeretné a lakását bővíteni, arra is megoldás lehet a tetőtér beépítése, ami az egyik legköltséghatékonyabb megoldás erre a feladatra. A beépítés megtervezésénél fontos szempont, hogy a tető megfelelő hőszigetelést, víz- és párazárást kapjon. Kollégáink ezekre is szakszerű megoldásokat tudnak javasolni.

Larex-Trade Kft.

Részletek: Magyar Közlöny 259. száma, 518/2020. (XI.25.) számú kormányrendelet

Megosztom Facebookon! Vissza a bejegyzésekhez

Nyitvatartás Hétfő - péntek: 8:00 - 15:30,
Szombat: 8:00 - 12:00

Jászberényi úti nagykereskedelmi raktárunkHétfőtől péntekig 8:00-15:00-ig tart nyitva. Árukiadás kizárólag előzetes
megrendelés alapján! Számlázásra 8:00-14:00-ig van lehetőség.